Mesila Blog

Tervetuloa Mesila blogiin! Blogissa käsittelemme Israeliin liittyviä asioita. Aluksi keskitymme Exodus-kertomukseen. Osa teksteistä on hengellisiä ja osa teksteistä valottaa Israelin historiaa, joka auttaa ymmärtämään nykyisen Israelin valtion olemassaolon oikeutuksen. Tässä blogissa asiat tehdään toisin, kuin useimmissa blogeissa, mikä on aihetta ajatellen luontevaa. Hepreaa luetaan oikealta vasemmalle ja tässä blogissa uusin teksti on aina viimeisenä, koska toivomme, että jaksat lukea tekstit niiden kirjoitusjärjestyksessä, mikä tekee tekstien sanoman ymmärtämisen helpommaksi.

1. Exoduksen kehystarina

1. Exoduksen kehystarina

Jokaisella tarinalla on tarkoituksensa, syy sen kertomiseen. Exodus ei muodosta poikkeusta. Jumala halusi, että tarina kerrotaan meille, jotta voisimme oppia jotain tutkimalla Israelin kansan vaiheita ja niitä olosuhteita, jotka tapahtumiin vaikuttivat. Exoduksen kehystarina avaa näkökulmia asiaan.

3. Valitun valmistaminen

3. Valitun valmistaminen

Jumala valitsee itse palvelijansa ja kouluttaa heidät. Valitun ja kutsutun Herran palvelijan tie on useimmiten sellainen, että sivusta katsoen sen seuraaminen johtaa äärimmäiseen katastrofiin ja kutsumuksen toteutumatta jäämiseen. Miksi näin? Tämä artikkeli avaa näkymiä asiaan.

4. Koulutuksen päämäärä

4. Koulutuksen päämäärä

Kaikella koulutuksella on päämääränsä, niin myös Mooseksen elämällä paimenena. Me voimme oppia paljon siitä, miten Jumala muokkaa meitä ihmisiä ennen kuin kutsumuksen täyttymys ja palvelutyön alkaminen koittaa. Me olemme kaikki kutsuttuja palvelemaan, joten koulutus koskee kaikkia.

5. Kohtaaminen pyhällä paikalla

5. Kohtaaminen pyhällä paikalla

       Mooseksen tie Egyptiin ei alkanut vasta kun hän kohtasi Jumalan palavassa pensaassa Hoorebin vuorella. Se alkoi hänen syntymästään. Jumalan suunnitelma ihmiselle ei ole lyhytkurssi, vaan koko elämän mittainen koulu. Kaikki olosuhteet, joiden...

6. Epäuskoinen apostoli

6. Epäuskoinen apostoli

Voiko ihminen kohdata Jumalan ihmeellisen läsnäolon ja pysyä epäuskoisena. Voi, jopa Mooses jäi väärällä tavalla kiinni omaan mahdottomuuteensa ja kylvi tulevien vaikeuksien siemenet ollessaan vielä Jumalan läsnäolossa.

8. Ensimmäinen pääsiäinen

8. Ensimmäinen pääsiäinen

Ensimmäinen pääsiäinen oli omituinen tapaus. Se kuvaa hyvin sitä, miten Jumalan ohjeet eri tilanteissa voivat olla usein meille käsittämättömiä, mutta juuri käsittämättömässä Jumala toimii vapauttaen kansansa Egyptin orjuudesta erämaataipaleelle, joka sisälsi hyvin värikkäitä vaiheita.

9. Seurakuntapääsiäinen

9. Seurakuntapääsiäinen

Pääsiäisen viettotapa muuttui heti, kun sitä vietettiin ensimmäisen kerran muualla kuin Egyptissä. Yksityisestä, kodeissa tapahtuneesta, ulkopuolisilta salatusta tuli julkista. Perhe yhteys sukuun ja kansaan tuli ilmi. Pääsiäinen ei ollut sittenkään vain henkilökohtainen kokemus, vaan yhteinen siunaus, joka tekee ihmisistä veljiä ja sisaria keskenään.